SCURT ISTORIC:
In 1992, in Australia, un grup de tineri s-au hotărât sa revoluţioneze ideea de vacanta. Ei au renunţat sa lucrurile pe care le făceau in mod obişnuit în astfel taberele de vara, excursiile si toate distracţiile oferite de o vacanta au fost înlocuite de o aventura de neuitat. Au mers intr-o localitate uitata de lume si timp de 10 zile s-au pus la dispoziţia localnicilor, ajutându-i la ceea ce aveau nevoie. Cel mai interesant lucru a fost că sfârşitul perioadei se simţeau mai bine ca oricând , dându-si seama ca descoperiseră un mod in care puteau face ceva pentru cei din jurul lor. Proiectul tinerilor s-a numit STORM (Service To Others – That Really Matters).
In timp proiectul a luat amploare si astfel s-a născut ideea de a se realiza si in România un proiect pilot. In vara anului 2000, la Starchiojd , judeţul Prahova un grup de tineri au realizat un proiect asemănător. Si pentru ca numele proiectului trebuia sa ilustreze cat mai bine ceea ce doreau ei sa facă, l-au numit TinSerV ( Tineri in Serviciu Voluntar). In următorul an s-au desfăşurat 33 de proiecte asemănătoare, urmând ca an de an numărul acestora sa crească din ce in ce mai mult .
CE POTI SA FACI INTR-UN TinSerV?
1. Acţiuni sociale:
Munca neplătită şi fără motivaţii ascunse pentru localitatea aleasa. Nimic altceva nu va capta atenţia localnicilor mai repede decât un grup de tineri voioşi care lucrează cu bucurie pentru nişte străini. Acest gest oferă cea mai mare credibilitate echipei TINSERV. Sunt bineveniţi să participe la unele acţiuni şi tineri din localitate iar cei care contribuie în mod semnificativ pot primi însemnele TINSERV.
2.Programe pentru tineri şi copii:
Cele mai multe proiecte se vor realiza vara când copiii sunt în vacanţă. De aceea programele educative pentru copii din localitate vor fi foarte căutate de aceştia. Este de aşteptat ca în jurul membrilor TinSerV să se adune mulţi copii, dornici să înveţe lucruri noi, atraşi fiind de aceşti tineri prietenoşi. Acest lucru va fi benefic pentru localitate şi va încălzi inimile părinţilor copiilor, creând o legătură puternică între membri TinSerV şi localnici.
3. Acţiuni cu profil medical:
In cazul in care in cadrul echipei TinSerV exista medici, asistenţi sau studenţi la medicina aceştia vor vizita persoanele bolnave oferindu-le consultaţii gratuite , de asemenea promovând un stil de viata sănătos.
Echipa TinSerV se va pune la dispoziţia autoritarilor locale in ceea ce priveşte alegerea si desfăşurarea proiectelor, si le va susţine in funcţie de posibilităţile disponibile.