background img

Answer for Care este rolul sperantei?

7 years scris de

(1 Corinteni 13.13) Cine ”aspiră”, ”speră”. Problema atingerii țintei sau realizarea unui scop propus animă viața noastră și pune în mișcare energiile noastre.

 Viața poate fi privită ca întreg sau ca secvențe cronologice care alcătuiesc întregul. Fiecare etapă are sens prin raportare la întreg. Prin urmare este nevoie de parcurgerea unor etape spre realizarea unui rezultat final. Dar care este finalitatea sau scopul? El poate fi formulat de cel în cauză, de societate sau de Dumnezeu.

Nu-ți promite ceea ce nu-ți promite Hristos, este o declarație a lui Thomas de Kempis. În timp ce credința este o virtute care se raportează la starea noastră, speranța este cea care se raportează la timpul nostru. Speranța este puntea psihologică de legătură cu viitorul.

Patru categorii de oameni care privesc speranța:
1. Idealistul, reprezentat de Don Quijote a lui Cervantes. Pentru a nu fi tulburat idealul său, renunță să vadă realitatea lucrurilor.
2. La polul opus este mentalitatea burgheză, care apreciază corect realitatea dar pierde idealul definitiv. Se pare că sunt majoritari.
3. Revoluționarii adaugă realității care nu-i mulțumește curaj și acțiuni pentru atingerea idealurilor lor.
4. Eclecticii sunt oamenii alegerii. Este omul care își alege idealul realizabil și le elimină pe toate celelalte. Iar pentru realizarea sa investește tot capitalul uman de care dispune. Pilda negustorului care vinde tot ce are și cumpără țarina este o ilustrare biblică a celor din această categorie (Mat 13.45).

Speranța este necesară pentru atingerea perfecțiunii sau dezvoltarea potențialului maxim pe care-l deținem. Nu intâmplător, pe ușa infernului Dante a pus inscripția: “Lăsați orice speranta, voi, care intrați aici”. Iar Apostolul Pavel vorbește despre cei care trec prin mari dificultăți că speranța este ancora care ne asigură stabilitatea (Evrei 6.17- 20).

Comentarii la Answer for Care este rolul sperantei?